e-mail:naxosaeroclub@gmail.com τηλέφωνα: 6974394593, 2285029269

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Χανιά: Εντυπωσιακό θέαμα πρόσφεραν τα "Κόκκινα Βέλη"



Εντυπωσιακό θέαμα πρόσφεραν σήμερα τα πληρώματα του ακροβατικού αεροπορικού σμήνους της RAF...

«Red Arrows» (κόκκινα βέλη) στο πλαίσιο επίδειξης που έγινε πάνω από το ενετικό λιμάνι των Χανίων για τις εκδηλώσεις των 70 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης.
Το ακροβατικό σμήνος της RAF παρουσίασε για πρώτη φορά στα Χανιά τον νέο σχηματισμό του με την ονομασία «Ανεμοστρόβιλος». Η επίδειξη των εννέα αεροσκαφών, που πετούσαν με ταχύτητες από 600 έως 700 χιλιόμετρα, διήρκεσε 24 λεπτά και καθήλωσε όσους την παρακολούθησαν. Έγινε, δε, με ακρίβεια δευτερολέπτου και μεταξύ των πληρωμάτων ήταν και γυναίκα χειρίστρια της RAF, που πετούσε με το αεροπλάνο Νο 5.
Τους θεατές εντυπωσίασαν οι σχηματισμοί «Διαμάντι», που είναι και το σήμα, το οποίο φέρουν στις φόρμες τους οι χειριστές, «Χήνα», «Ανοιχτήρι», «Σλάλομ» και «Καρουζέλ», ενώ η επίδειξη ολοκληρώθηκε με τον σχηματισμό καρδιάς, που την διαπερνάει ένα βέλος.
Τα κόκκινα βέλη είναι το ακροβατικό αεροπορικό σμήνος της Βασιλικής Βρετανικής αεροπορίας (RAF) και δημιουργήθηκε το 1964 από τη συγχώνευση πολλών ανεπίσημων ακροβατικών ομάδων της RAF. Έως σήμερα έχουν πραγματοποιήσει επιδείξεις σε περισσότερες από πενήντα χώρες του κόσμου, ενώ οι πιλότοι τους θεωρούνται οι πιο δημοφιλείς και επιδέξιοι μαζί με τους «Blue Angels» (γαλάζιοι άγγελοι).
Από το 1966 και μετά, η Red Arrows αποτελείται από 9μελές πλήρωμα. Ο κάθε χειριστής, που επιλέγεται με πολύ αυστηρά κριτήρια, θα πρέπει να έχει συμμετάσχει σε τουλάχιστον έναν κύκλο αποστολών στην πρώτη γραμμή της μάχης με πολεμικό αεροπλάνο, ενός εκ των Tornado, Harrier ή Jaguar, να έχει βαθμολογηθεί με βαθμό άνω του μετρίου και να έχει περισσότερες από 1.500 ώρες πτήσεις. Ακόμη δε κάποιος και αν πληροί τα κριτήρια αυτά, θα είναι δύσκολο να επιλεγεί καθώς κάθε χρόνο υπάρχουν περίπου 40 αιτήσεις. Ο πιλότος μένει στην ομάδα για τρία χρόνια. Η ομάδα δεν έχει αναπληρωματικό πιλότο και αν κάποιος δεν μπορεί να πετάξει, η επίδειξη γίνεται με οκτώ πιλότους.
Το αεροπλάνο των επιδείξεων είναι τύπου BAE Hawk. Έχει άνοιγμα φτερών 9.39 μέτρα, μήκος 11.85 μέτρα και ύψος 4 μέτρα. Η ταχύτητά του σε επίπεδο θαλάσσης είναι περίπου 1.000 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ το μέγιστος ύψος, που μπορεί να επιχειρήσει είναι 40.000 πόδια, δηλαδή 15.900 μέτρα.
Τα κόκκινα βέλη ως τώρα έχουν κάνει περίπου 4.000 επιδείξεις σε 52 χώρες του κόσμου. Η κάθε επίδειξη έχει διάρκεια 22 λεπτά και περιλαμβάνει συνολικά 23 φιγούρες.
ΑΠΕ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ακομα περιμενουμε τις αποκαλυψεις του προεδρου. τι θα γινει μονο μπαρουφες, εχει κατι η απλα εντυπωσεις βεγγαλικα?

naxosaeroclub είπε...

ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΙΣ 7 ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΙΟ ΝΑ ΤΙΣ ΑΚΟΥΣΕΙΣ