e-mail:naxosaeroclub@gmail.com τηλέφωνα: 6974394593, 2285029269

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Επιστολή ΣΟΚ για το Βελέντζειο υγειονομικό αεροσκάφος Πάρου



Πλήρη επιβεβαίωση του «Fileleleutheros», αλλά και του επίσημου blog της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΡΟΥ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ» για τα όσα περίεργα έγιναν τις τελευταίες ημέρες με το υγειονομικό αεροσκάφος του νησιού μας.

Ακολουθεί η επιστολή του Βελεντζείου Ιδρύματος:

«ΒΕΛΕΝΤΖΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΠΑΡΟΥ

ΠΑΡΟΣ 23-6-2011
ΠΡΟΣ
ΕΚΑΒ (υπ' όψιν Προέδρου - Αντιπροέδρων - Προϊσταμένου Ιπταμένων Ιατρών)
2η ΔΥΠΕ ΠΕΙΡΑΙΩΣ και ΑΙΓΑΙΟΥ
(υπ' όψιν Διοικητή κ.Χριστίνας Παπανικολάου) (υπ' όψιν Υποδιοικητή κ. Σωτηρίου Ζώτου)
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΥΡΟΥ
(υπ' όψιν Διοικητή κ. Τσιγρή)

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΟΥ

Κοινοποίηση: (1) Επιστημονικό Διευθυντή, (2) Ιατρούς Κ.Υ. Πάρου

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ότι από τις 12-6-2011 το υγειονομικό αεροσκάφος του Βελεντζείου Ιδρύματος Πρόνοιας και Μορφώσεως Πάρου βρίσκεται στην Πάρο, σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, για την κάλυψη των αναγκών αεροδιακομιδής ασθενών.

Ενόψει απουσίας του Επιστημονικού Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Πάρου, λόγω πολυήμερης αδείας του, δεν κατέστη δυνατή την επόμενη ημέρα, στις 13-6-2011, η ενημέρωση αρμοδίως του Κέντρου Υγείας Πάρου περί της άφιξης του υγειονομικού αεροσκάφους.

Παρ' όλα αυτά στις 14-6-2011 πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η πρώτη αεροδιακομιδή ασθενούς, της οποίας η αναγκαιότητα κρίθηκε από τον Γενικό Ιατρό του Κέντρου Υγείας Πάρου κ. Γεώργιο Τζανίδη.

Εχθές, 23-6-2011 και ενώ είχε επιστρέψει στην Πάρο και αναλάβει τα καθήκοντά του ο Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πάρου, μετά από πρόταση-αίτημα του Βελεντζείου Ιδρύματος και του Δημάρχου Πάρου, ενημερώθηκε αρμοδίως, στο γραφείο του Δημάρχου, ο Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΥ Πάρου, τόσο από τον Δήμαρχο Πάρου όσο και από τον εκπρόσωπο του Βελεντζείου Ιδρύματος κ. Ευριπίδη Ακάλεστο, ο οποίος είχε, από τις 22-6-2011, ήδη ενημερώσει και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου στην συνεδρίασή του, για την άφιξη του υγειονομικού αεροσκάφους.

Επισημαίνουμε ότι από τις 14-6-2011, αν και υπήρξαν περιπτώσεις που ήταν αναγκαία η αεροδιακομιδή ασθενών, εν τούτοις δεν έχει ζητηθεί μέχρι και σήμερα από το Κέντρο Υγείας Πάρου η ενεργοποίησή του, σύμφωνα με την εγκεκριμένη διαδικασία βάσει των γνωστοποιηθέντων σε αυτό ήδη από του έτους 2007 εγγράφων όλων των συναρμοδίων φορέων και αρχών που αφορούν το αεροσκάφος και οι αεροδιακομιδές έγιναν είτε από τα πτητικά μέσα του ΕΚΑΒ είτε από το πλωτό ιδιωτικό μέσο της Νάξου, που μάλιστα κλήθηκε τις περισσότερες φορές, είτε από τα πλοία της γραμμής.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.

ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΛΕΝΤΖΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ
Η Πρόεδρος Ν. Κεσκινίδη
Ο Αντιπρόεδρος και Δήμαρχος Πάρου Χρ. Βλαχογιάννης
Ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ευρ. Ακάλεστος».

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Παγκρήτια συνάντηση αερομοντελιστών Κρήτης

Παγκρήτια συνάντηση αερομοντελιστών Κρήτης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Ιουνίου στον χώρο του μοντελοδρομίου στην περιοχή Ανωπόλεως του Δήμου Χερσονήσου.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10:00 το πρωί και θα διαρκέσει έως το απόγευμα της ιδίας μέρας. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πτήσεις με μοντέλα αεροσκαφών και ελικοπτέρων, επίδειξη μεγάλων στατικών μοντέλων, καθώς και συζητήσεις με ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν στην περαιτέρω διάδοση του αερομοντελισμού στην Ελλάδα.

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΕΚΤΑΚΤΟ: Σήμερα πετάει το «αεροπλανάκι» και τρέχοντας!!!

Όπως έγραψε εχθές (23/6) το συνεργαζόμενο blog “fileleutheros.pblogs.gr” , το υγειονομικό αεροπλάνο της Πάρου βρίσκεται σε νόμιμη και εγκεκριμένη από τις αρμόδιες αρχές λειτουργία, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ανάπαυλας για λόγους που πολλές φορές έχει εξηγήσει η εφημερίδα Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ που συνδέονται με αυτήν. Παρά του ότι το αεροπλάνο και οι πιλότοι του βρίσκονται στην Πάρο και σε ετοιμότητα από τις αρχές Ιουνίου, δεν χρησιμοποιήθηκε σε μία σειρά περιστατικών ασθενών που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες και έχριζαν μεταφοράς.
Η ευθύνη της επιλογής να μην χρησιμοποιείται, ανήκει στο Κέντρο Υγείας και κατά αρμοδιότητα στον επιστημονικό διευθυντή γιατρό κ. Ανδρόνε. Κάποιες από τις μεταφορές που έτυχαν από τότε που βρίσκεται το υγειονομικό αεροπλάνο του Βελέντζειου Ιδρύματος στην Πάρο πραγματοποιήθηκαν με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ και του στρατού. Κάποιες άλλες έγιναν με το καΐκι ιδιώτη από την Νάξο που δεν έχει τις απαραίτητες προδιαγραφές για την μεταφορά ασθενών και στοιχίζει πάρα πολλά χρήματα που ξοδεύει το δημόσιο για να πληρώσει τον ιδιώτη.

Τι προηγήθηκε
Ο Ευριπίδης Ακάλεστος δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου και συγκεκριμένα του συνδυασμού «Πάρος ΑΞΙΑ», είναι ο ένας από τους δύο πιλότους που διαθέτει το Βελέντζειο Ίδρυμα Πάρου για το κοινωφελές αεροπλάνο του. Είναι δε αυτός που βρίσκεται 24 ώρες το 24ωρο πίσω από την υποστήριξη του αεροπλάνου για να μπορεί να πετά και να μεταφέρει ασθενείς, από την εποχή που αποκτήθηκε το σκάφος (με πολιτική πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Πάρου και νυν υπουργού Υποδομών κ. Γ. Ραγκούση), μέχρι και σήμερα. Επειδή τους τελευταίους μήνες έδωσε για δεύτερη φορά μία πραγματική μάχη για να μπορέσει να ξαναλειτουργήσει το υγειονομικό αεροπλάνο, παραξενεύτηκε με το γεγονός ότι το αεροπλάνο δεν χρησιμοποιείται – από τότε που επέστρεψε στην Πάρο – για τις μεταφορές ασθενών.


Έτσι, ενημέρωσε επίσημα το δημοτικό συμβούλιο Πάρου στις 22/6 για την επιστροφή του αεροπλάνου στην Πάρο και ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα, αλλά άφησε υπονοούμενο για την λειτουργία του. Με αυτή την αφορμή Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου, η ιστοσελίδα καθημερινής ειδησιογραφίας http://parosantiparos.wordpress.com/ και η ιστοσελίδα ενημέρωσης “fileleutheros.pblogs.gr” ενσκήψαμε δημοσιογραφικά στο θέμα.

Η συνάντηση

Εχτές (23/6), είχε αποφασιστεί να γίνει ραντεβού του δημάρχου Πάρου Χρ. Βλαχογιάννη με τον Ευ. Ακάλεστο, σε συνέχεια της αναφοράς Ευ. Ακάλεστου στο δημοτικό συμβούλιο. Σε αυτό το ραντεβού και οι δύο κάλεσαν τον επιστημονικό δ/ντη του Κέντρου Υγείας κ. Ανδρόνε να παρευρεθεί και να τους εξηγήσει γιατί δεν αναθέτει τις μεταφορές ασθενών στο υγειονομικό αεροσκάφος Πάρου. Σύμφωνα με πληροφορίες που αποσπάσαμε από τρίτους, από το περιβάλλον και των τριών συνομιλητών, ο κ. Ανδρόνε ζήτησε να του παραδώσει ο κ. Ακάλεστος τις αδειοδοτήσεις του αεροπλάνου για να τις ελέγξει και για να μπορεί να «κατοχυρώσει» τις πτήσεις του.


Τόσο ο δήμαρχος όσο και ο Ευ. Ακάλεστος φέρονται να ρώτησαν τον κ. Ανδρόνε γιατί δημιουργεί θέμα, αφού το αεροπλάνο διαθέτει όλες τις άδειες που χρειάζεται από την εποχή που έφτασε στο νησί μας. Εκείνος επέμενε στην ανεξήγητη εκδοχή: «ότι έτσι θα κατοχυρώσει τις πτήσεις του αεροπλάνου». Βεβαίως, το αεροπλάνο διαθέτει εγκρίσεις για τις πτήσεις του από το Υπουργείο Υγείας, από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες αρχές. Πως θα «εξασφαλίσει» τις πτήσεις του ένας γιατρός που θα ελέγξει τις άδειες του, περισσότερο από τις πολυπρόσωπες υπηρεσίες που αναφέραμε, αυτό δεν το έχουμε καταλάβει από τις πληροφορίες που πήραμε για τα όσα είπε ο κ. Ανδρόνε στη συνάντηση των τριών ανδρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση ολοκληρώθηκε αδιέξοδα και ο κ. Ανδρόνε δεσμεύτηκε να δώσει απαντήσεις για όλα όσα θα ελέγξει, από την επόμενη εβδομάδα, χωρίς βέβαια μέχρι τότε να πετά το αεροπλάνο.

Σήμερα (24/6)

Ο Ευ. Ακάλεστος όπως είναι υποχρεωμένος, συνάντησε σήμερα το πρωί την πρόεδρο του Βελέντζιου Ιδρύματος κ. Κεσκινίδη και την ενημέρωσε για τις εξελίξεις. Λέγεται ότι αποφασίστηκε από την πρόεδρο και ενημερώθηκε ο δήμαρχος (που είναι και μέλος του Δ.Σ του Βελέντζειου) να σταλεί ενημέρωση σε όλους τους αρμόδιους φορείς ότι το υγειονομικό αεροπλάνο δεν πετά ύστερα από την απόφαση για τους ελέγχους που ζήτησε να κάνει από την αρχή στα χαρτιά του αεροπλάνου ο νυν επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πάρου κ. Ανδρόνε. Άλλωστε κανένας από τους προκατόχους του δεν είχε δημιουργήσει παρόμοιο θέμα.


Στην απόφαση για να σταλεί αυτή η ενημέρωση, λέγεται ότι συνέβαλε ένας απλός πολίτης της Πάρου, ο οποίος τυχαία έμαθε για την «στάση Ανδρόνε» γύρω από το ζήτημα του αεροπλάνου. Επικοινωνώντας με κάποιον από τους εμπλεκόμενους τού σύστησε ότι ο κ. Ανδρόνε μπορεί να αποφασίζει ό,τι προβλέπουν οι κανονισμοί για το Κέντρο Υγείας, αλλά σίγουρα δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα για να αποφανθεί για το αν νομιμοποιείται να πετά το αεροπλάνο της Πάρου ή όχι. Ο πολίτης αυτός, σύστησε στους εμπλεκόμενους να φροντίσουν ώστε να υπάρχει δημόσια καταγραφή των επιλογών Ανδρόνε και να μην δεχτούν την αξιολόγηση του αεροσκάφους από έναν γιατρό. Πόσο μάλλον, αφού το αεροπλάνο έχει αξιολογηθεί – μεταξύ άλλων – από το υπερκείμενο του κ. Ανδρόνε, Υπουργείο Υγείας.

Τονίζουμε ότι εχτές (23/6) έγινε η πρώτη δημοσίευση στο “fileleutheros.pblogs.gr”.

Το μεσημέρι σήμερα προέκυψε περιστατικό μεταφοράς ασθενούς. Το αεροπλάνο της Πάρου πέταξε κανονικά για να μεταφέρει τον ασθενή.

Για το θέμα αναμένονται και άλλες εξελίξεις

http://parosantiparos.wordpress.com

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Ανοίγει και πάλι τα φτερά του


Στην υπηρεσία των παριανών τήθετε και πάλι μετά από πολύμηνη σηντήρηση το ασθενοφόρο αεροσκάφος του Βελέτζιου Ιδρύματος Πάρου. Με την πλοϊμότητα πλέων στα χέρια των χειριστών οι γείτονές μας έχουν και πάλι το "εργαλείο" τους σε υπηρεσία. Δεν είναι καθόλου λίγες οι 540 διακομιδές που έχει κάνει το αεροσκάφος τους και έχει μεταφέρει με αξιοπρέπεια και ταχύτητα ασθενής από το Κ.Υ. Πάρου. Κάνοντας μια βόλτα στους διαδικτυακούς τόπους των παριανών τουριστικών καταλυμάτων θα παρατηρήσετε ότι ενημερώνουν τους ενδεχόμενους επισκέπτες τους  πως υπάρχει ασθενοφόρο αεροσκάφος στο νησί έτοιμο σε κάθε περίπτωση. Να ευχηθούμε να είναι αχρείαστο, αλλά αν χρειαστεί να έχουν καλές προσγειώσεις.
Προς το παρόν τέρμα οι "βαρκάδες" από την Πάρο!


Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Παράδειγμα προς μίμηση: Νέα έργα στον αερολιμένα Σκιάθου

Ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου: «ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΑΠΕΔΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΕΤΗΡΙΟΥ ΤΡΟΧΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΣΚΙΑΘΟΥ»


Η Σκιάθος αποκτά μία σημαντική τουριστική υποδομή, που θα συνεισφέρει σημαντικά στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων Χάρης Τσιόκας υπέγραψε χθες 30-5-2011 την πράξη ένταξης στο ΕΣΠΑ του έργου: «ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΑΠΕΔΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΥ ΣΥΝΔΕΤΗΡΙΟΥ ΤΡΟΧΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΣΚΙΑΘΟΥ», συνολικού προϋπολογισμού 19.689.943,89 ευρώ. Το έργο εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «04 – Δ. Αεροπορικές Μεταφορές – Αεροδρόμια Περιφερειών Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας».
Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Αντικείμενο του έργου είναι: Επέκταση δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών διαστάσεων 300μ Χ 120μ = 36.000 μ2., Ανακατασκευή υφιστάμενου συνδετηρίου τροχοδρόμου 70μ και κατασκευή νέου τροχοδρόμου 70μ (Συνολικό μήκος 140μ), επέκταση του διαδρόμου προς βορρά κατά 110μ., Εσωτερική υπηρεσιακή οδός 530μ, Αποκατάσταση του θιγόμενου οδικού δικτύου της περιοχής με σήμανση έργων συνολικού μήκους 1.545μ, Υδραυλικά έργα, Τεχνικά έργα, Έργα αποκατάστασης ανενεργού λατομείου, Η/Μ εργασίες, Έργα πρασίνου.
Διάρκεια υλοποίησης του έργου: Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Δ. Ρέππα, το έργο προβλέπεται να δημοπρατηθεί άμεσα και η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου είναι 75 μήνες.

Aviation news